Бюлетин на Дружеството на психолозите – 2019

Home »

ОЧАКВАМЕ АКТИВНОТО ВИ УЧАСТИЕ В СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА 4-12 април 2018 г.

АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИНА

НАЙ-ЧЕТЕНО:

RSS EFPA News

RSS PSYCHOLOGY NEWS

 • Joint hypermobility related to anxiety, also in animals
  Researchers report the first evidence in a non-human species, the domestic dog, of a relation between joint hypermobility and excitability: dogs with more joint mobility and flexibility tend to have more anxiety problems.
 • 'Goldilocks' neurons promote REM sleep
  It has been a mystery why REM sleep, or dream sleep, increases when the room temperature is 'just right'. Neuroscientists show that melanin-concentrating hormone neurons within the hypothalamus increase REM sleep when the need for body temperature defense is minimized, such as when sleeping in a warm and comfortable room temperature. These data hav […]
 • Afraid of food? The answer may be in the basal forebrain
  A brain circuit in the mouse basal forebrain that is involved in perceiving the outside world, connects with and overrides feeding behaviors regulated by the hypothalamus.
 • Biology of leptin, the hunger hormone, revealed
  New research offers insight into leptin, a hormone that plays a key role in appetite, overeating, and obesity. The findings advance knowledge about leptin and weight gain, and also suggest a potential strategy for developing future weight-loss treatments, they said.
 • Antidepressants can reduce empathy for those in pain
  Depression is a disorder that often comes along with strong impairments of social functioning. Until recently, researchers assumed that acute episodes of depression also impair empathy, an essential skill for successful social interactions and understanding others. Novel insights show that antidepressant treatment can lead to impaired empathy regarding perce […]

Уважаеми членове на Дружеството на психолозите в България! Колеги, приятели и партньори! Скъпи студенти по психология!

Инициативната група от психолози-членове на Дружеството на психолозите в Българи (ДПБ) и студенти по психология от Младежката секция на ДПБ, координирана от председателя на УС на ДПБ, д-р Пламен Димитров, и Националния координатор на Младежката секция на ДПБ, Краси Гешева, благодари на всички колеги-психолози и студенти по психология, които вземат участие с идеи и предложения, труд и спонсорство в подготовката на програмата за “СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА,  4-12 април 2018”.

Всяка година – от 1995 г. насам, – българските психолози традиционно отбелязват своя професионален празник на 4 април. На 12 април 2018 г. световната психологическа общност, отново ще се обедини за 11-та поредна година, за да чества на Деня на психологията в ООН и навсякъде по света.

До 18 март 2018 г. получихме множество предложения и ангажименти за подготовката и провеждането на СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА – от 4-ти до 12-ти АПРИЛ 2018 г. Тази година Великден е от 6 до 9 април, така, че ще разполагаме само с четири дни – 4 април, 10, 11 и 12 април 2018 г., за да отбележим СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА – 2018 г.

Представяме на вниманието ви ОФИЦИАЛНАТА ПРОГРАМА на СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА, координирана от Дружеството на психолозите в България(ДПБ) и Младежката секция на ДПБ. Каним ви да вземете активно участие и да разпространите тази информация сред колегите си, медиите, институциите  и организациите, с които си партнирате.

ОФИЦИАЛНА ПРОГРАМА НА СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА – 4-12 април 2018:

4 април 2018 – Ден на психолога в България:

11.00 – 12.00 Психологията и психолозите в България и ролята им в обществения живот у нас – приноси, предизвикателства, перспективи. Радиопредаване от поредицата “КАК ЖИВЕЕМ…” на Дружеството на психолозите в България и Националното частно ДАРИК РАДИО с участието на д-р Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на ДПБ, Сирма Бойкова, Национален координатор на Програмата за продължаващо професионално развитие на ДПБ и Краси Гешева, Национален координатор на Младежката секция на ДПБ. Чуйте пълния аудио-запис на предаването: http://darikradio.bg/kak-ziveem~193492.html#parent=show

13.00 – 14.00 Пресконференция на Дружеството на психолозите в България по случай Деня на психолога в България  – 4 април, Прес-клуб на БТА. В пресконференцията с тематичен надслов “Психологията и психолозите в България на 4 април 2018 г.” ще вземат участие представители на ръководството на ДПБ, представители на партниращи на ДПБ институции и организации. Поканени са голям брой медии, които да научат повече за професионалната ни работа и социалната ни роля от 10 водещи психолози работещи в различни области на психологията като наука и професионална практика у нас. Вижте пълния видео-запис на Празничната пресконференция на ДПБ (101 мин.): http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_cg6ycr35

14.00 – 14.50 Информационна среща-дискусия “Български Хелзински Комитет (БХК) на Празника на българските психолози” с тематичен фокус: “Децата в конфликт със закона – европейски стандарти и български практики.” Представители на БХК:  Красимир Кънев и Антоанета Ненкова. Каним за участие  всички участващи в Пресконференцията медии, институции, колеги-психолози и студенти по психология.

14.50 – 15.00 Представяне на програмата на Седмицата на психологията, 4-12 април и предстоящите програми и конференции в България – 2018 г. Прес-клуб на БТА.

15.00 – 17.00 Срещи на колегите-психолози и партньорите на ДПБ с медиите. Фоайе пред Прес-клуба на БТА.

17.30 – 19.00 Магистърска програма Клинична психология – СУ “Св. Кл. Охридски“ организира на 4 април 2018 г., в 21 аудитория на Ректората на СУ, от 17.30-19 ч. публична лекция на проф. Александър Батяни – Виенски Университет-Австрия, на тема: “ЛОГОТЕРАПИЯТА НА ВИКТОР ФРАНКЪЛ”. ЛЕКЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ С ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

19.20 – 22.30 Празничен коктейл по случай Деня на психолога – 4 април 2018 и 45-та годишнина на Българско списание по психология – официално научно издание на Дружеството на психолозите в България, създадено още през 1973 г. Коктейлът ще се състои в Клуб-галерия на българските фоторепортери “БОХЕМИ”. Клубът се намира в подлеза пред Министерски съвет, Източна порта. Моля, запазете си куверт за участие в коктейла като изпратите кратък имейл с имената си на имейл адрес: office@psychology-bg.org до 3 април 2018. Цени на кувертите: 30 лв. за колеги, които не са членове на ДПБ; 20 лв за членовете на ДПБ вписани в Публичния регистър на психолозите в България – 2018 г.; 10 лв за студенти по психология и пенсионирани колеги. Членовете на Младежката секция на ДПБ участват безплатно. Кувертите се заплащат на място! Вижте фото-арива от Празничния коктейл на психолозите: https://www.facebook.com/pg/BGPsychologists/photos/?tab=album&album_id=1243640179072120

9 април 2018 година:

19.00 – 22.00 Празнична, 61-ва среща на членовете и приятелите на КЛУБ ПСИХОЛОГИЯ на Дружеството на психолозите в България. Клуб “Халбите”, ул. Черковна 41, Срещата е посветена на 45-та годишнина от създаването на Българско списание по психология. Каним всички автори, редактори, рецензенти и абонати на списанието, участвали в създаването на историята му през годините. Повече за КЛУБ ПСИХОЛОГИЯ в Бюлетина на ДПБ.

10 април 2018 година:

18.00 – 19.30 Среща-дискусия “Българските психолози за Европейско развитие на професията в България”, Нов Български университет, Клуб ПСИХОЛОГИЯ. Срещата е част от програмата на ДПБ включваща срещи-дискусии на същата тема във Велико Търново (23 март), Пловдив (24 март), Бургас (27 март), Варна (30 март), Благоевград (3 април) и София (10 април). Подробности за другите срещи в Бюлетина на ДПБ. Вижте фото-архива на срещата в Благоевград, 3 април 2018: https://www.facebook.com/pg/BGPsychologists/photos/?tab=album&album_id=1243324352437036

11  април 2018 година:

11.00 – 12.00 Психологията в образованието и социалната сфера – приноси, предизвикателства, перспективи. Радиопредаване от поредицата “КАК ЖИВЕЕМ…” на Дружеството на психолозите в България и Националното частно ДАРИК РАДИО с участието на д-р Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на ДПБ, Панайот Рандев, Председател на секцията на ДПБ “Психология в образованието”, и Димитър Цветков, психолог работещ в социалната система.

ПРАЗНИЧНА ПРОЛЕТНА ПРОФЕСИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ

“СЕДМИЦА НА ПСИХОЛОГИЯТА”, София, 11-12 април 2018 г.,

посветена на Световния ден на  психологията на ООН, 12 април 2018 г.

11 април 2018 година: Първи ден на Празничната пролетна професионална конференция:

12.30-13.00 Регистрация за участие в програмата на конференцията и отваряне на щандовете с психологическа литература за Дните на психологическата литература11-12 април 2018 година, Дом на учения-БАН, бул. Шипченски проход №50.

13.00 – 14.15 ОТКРИВАНЕ НА ПРАЗНИЧНАТА ПРОЛЕТНА ПРОФЕСИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДПБ, СЕДМИЦА НА ПСИХОЛОГИЯТА, 4-12 април  2018 година, София, Дом на учения – БАН, голяма зала, бул. Шипченски проход №50. Първи тематичен блок на конференцията с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия “Психологията и общността на психолозите в България – състояние и перспективи за развитие”. Водещи: д-р Пламен Димитров, председател на УС на ДПБ, доц.д-р Маргарита Бакрачева, член на УС на ДПБ и Главен редактор на Българско списание по психология.

БЪЛГАРСКО СПИСАНИЕ ПО ПСИХОЛОГИЯ НА 45! – Аукцион с наддаване за редки стари броеве на най-старото научно списание по психология в България. Средствата събрани по време на аукциона ще бъдат предоставени на Редколегията на Българско списание по психология за учредяването на Фонд за развитие на Българското списание по психология. В аукциона могат да участват само регистрирани гости и участници в конференцията.

По време на конференцията ще отбележим и Дните на психологическата литература в България  – водещи български издателства ще имат щандове, на които ще представят на гостите и участниците в конференцията най-популярните и нови заглавия в областта на психологията и психотерапията. 

14.15 – 15.00 Тематичен блок 1 с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия: “ПСИХОЛОГИЯТА КАТО КЛЮЧОВ ФАКТОР В СОЦИАЛНАТА СФЕРА И РАБОТАТА НА СИСТЕМАТА ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ”. Водещ: Димитър Цветков, психолог работещ в системата на социалните услуги.

15.15 – 16.15 Тематичен блок 2 с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия: “ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ РОЛИ И МОДЕЛИ В РАБОТАТА НА УЧИЛИЩНИЯ ПСИХОЛОГ” . Водещ: Панайот Рандев, Председател на секцията на ДПБ “Психология в образованието”. Вход свободен за колеги, които работят в образователната система.

16.30 – 17.30 Тематичен блок 3 с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия: “ПРИНОСЪТ НА ПОЗИТИВНАТА ПСИХОЛОГИЯ И РАЗВИТИЕТО НА ХАРАКТЕРА”.  Водещ: Панайот Рандев, Председател на секцията на ДПБ “Позитивна психология и образование”.

17.30 -19.30 Тематичен блок 5: “ПСИХОЛОГИЧЕСКА КИНОАНАЛИТИЧНА ВЕЧЕР” Водещ: Румен Рачев

12 април 2018 годинаСветовен ден на психологията на ООН, Втори ден на ПРАЗНИЧНАТА ПРОЛЕТНА ПРОФЕСИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДПБ:

9.30-10.45  Тематичен блок 6 с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия: “ЗАЩО И КАК В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПСИХОЛОГИЯТА В ООН ПСИХОЛОЗИТЕ ГОВОРЯТ ЗА МИСИЯТА СИ В БОРБАТА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И РАЗРУШАВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА?” Водещ: д-р Пламен Димитров, председател на УС на ДПБ, член на УС на Българска фондация БИОРАЗНООРАЗИЕ. Изтеглете оттук презентацията от тематичния блок

11.00-12.30 Тематичен блок 7 с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия: “ПСИХООНКОЛОГИЯТА В БЪЛГАРИЯ – СЕГА И В БЪДЕЩЕ”. Водещи: екип на Българска асоциация по психоонкология. Изтеглете оттук презентацията от тематичния блок.

11.00-13.00 Среща-дискусия – кризисната психологична интервенция в България- професионална квалификация, стандарти, гаранция за качество. 
Организатори:  Секция по Кризисна психология на ДПБ съвместно с Катедра Социална, трудова и педагогическа психология и Катедра Социална педагогика и социално дело. Срещата ще се състои на 12.04.2018 от 11 ч.-13 ч. Конферентна “Огледална” зала на Софийски университет  “Св. Климент Охридски”  северно крило. Вход: свободен

14.00-15.45 Тематичен блок 8 с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия: “Психодрама, социодрама и групова терапия – философия, история и приложение”. Водещ:  Д-р Гълъбина Тарашоева, психиатър, психотерапевт, Психодрама център Орфеус

16.00-17.45 Тематичен блок 8 с фокус на встъпителната презентация и последващата открита дискусия: “НА ГРАНИЦАТА НА КОНТАКТА – ИНТЕРАКТИВНА ГЕЩАЛТИСТКА СРЕЩА ЗА ИНТЕРЕСУВАЩИТЕ СЕ ОТ ГЕЩАЛТТЕРАПИЯТА”. Водещи: Екип на Български Институт по Гещалттерапия.

18.00 – 19.15 Тематичен блок 9 с фокус на встъпителната презентация и последващата дискусия: “ЦВЕТНА АРТ-РАБОТИЛНИЦА И ИМПРОВИЗИРАН ТЕАТЪР “ОБРАЗИ В МЕН””. Водещ: Деница Лозанова

19.15-19.45 Заключителна дискусия и закриване на конференцията.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА УСЛОВИЯТА ЗА УЧАСТИЕ В КОНФЕРЕНЦИЯТА:

Първата Пролетна Професионална конференция на ДПБ, София, 11-12 април 2018 година се провежда в рамките на Седмицата на психологията, 4-12 април 2018 година и е посветена на Професионалния празник на психолозите в България – 4 април и Световния ден на психологията – 12 април 2018 г., отбелязван от ООН за 11-та поредна година. Конференцията ще се проведе в голямата зала на Дома на учения – БАН, София, бул. Шипченски проход №50. 

Пълната такса за участие и в двата дни на конференцията, 11 и 12 април 2018 година е: 50 лева за колеги-психолози и представители на други професии, не-членуващи в Дружеството на психолозите в България (ДПБ); 30 лева – за редовните и асоциирани членове на ДПБ с внесен членски внос за 2018 година; 20 лева за студентите по психология и пенсионирани колеги-психолози. Членовете на Младежката секция на ДПБ участват, без да внасят такса участие.

ПРИ ЖЕЛАНИЕ ЗА УЧАСТИЕ В ОТДЕЛЕН ТЕМАТИЧЕН БЛОК В ПРОГРАМАТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА СЕ ЗАПЛАЩА ТАКСА ОТ 10 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ ИЗБРАН ТЕМАТИЧЕН БЛОК.

ВСИЧКИ ТАКСИ УЧАСТИЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ В БРОЙ НА МЯСТО ПРИ РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА УЧАСТИЕ. ПРЕДВИД ОГРАНИЧЕНИТЕ МЕСТА В ЗАЛАТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА ПРЕДИМСТВО ПРИ РЕГИСТРАЦИЯТА ЩЕ ИМАТ ПОДАЛИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ДО 10 АПРИЛ 2018 ПО Е-ПОЩА НА АДРЕС: office@psychology-bg.org

И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО!

В допълнение на официалната програма на СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА приканваме всеки български психолог и студент по психология да даде своя принос в отбелязването на СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА – Колеги, организирайте семинари, обучения, срещи-дискусия или празнично парти във вашата организация или университет, отворете вратите на организациите и кабинетите си за медиите и обществеността, напишете писмо на своя народен представител и на министър-председателя и им напомнете, че професията ни се нуждае от модерна Европейска регулация и системна държавна подкрепа, за да сме като другите Европейски психолози, работете с клиентите си без заплащане в дните на СЕДМИЦАТА НА ПСИХОЛОГИЯТА…Публикувайте инициативите си в медиите и информационната система на ДПБ! Елате на планираните събития и Първата празнична пролетна професионална конференция като донесете материали за своята дейност и организация!

Има хиляди начини да участвате в инициативата на ДПБ и да насочите вниманието към психологията, психолозите и отговорната им научна и научно-приложна професионална дейност във всички области на живота на българското общество!

ДА! МОЖЕМ МНОГО ПОВЕЧЕ КОГАТО СМЕ ПО-ЗАЕДНО!

BPS Logo

Пишете ни на: office@psychology-bg.org
д-р Пламен Димитров, председател на УС на ДПБ, Краси Гешева, национален координатор на Младежката секция на ДПБ

От архива на инициативата – 2017: 

Видео-запис на Пресконференцията на ДПБ – БТА, 4.04.2017

Видео-запис на Пресконференцията на ДПБ – БТА, 20.04.2017

http://www.psychology-bg.org

%d bloggers like this: